Public relations – the movie
La fel ca toate formele de arta, inca din anii ’70-’80 ai secolului trecut, filmele sunt purtatoare de simboluri si s-au transformat cu timpul in reale canale de comunicare. Asa se face ca astazi majoritatea filmelor mustesc, dincolo de clisee, de mesaje publicitare sau pozitii politice. In cadre in care totul este controlat, de la script pana la bauturile care se beau, in majoritatea filmelor americane apare „involutar” steagul instelat al SUA. Patriotism generalizat sau mesaj politic?
O alta caracteristica a filmelor, in special a celor de actiune de productie americana, este ca mesajul de baza e lupta pentru apararea drepturilor constitutionale deoarece „aia raii” distrug tocmai valorile institutionalizate ale Americii: dreptul la proprietate (totul explodeaza), dreptul la libertate (sunt luati ostateci) si la viata (se moare pe capete) si nu in ultimul rand la fericire (trebuie sa recunoastem ca se cam boceste). Morala fimlui e tocmai restabilirea rostului Americii:libertatea, bunastarea si fericirea.
Dupa 11 septembrie 2001 am facut la Radio Cluj un comentariu care multora li s-a parut cinic fara a fi considerat neadevarat. Spuneam ca scenariul distrugerii celor doua turnuri este, dincolo de cruzime si barbarie, un script „American movie”. Atacarea nu doar a doua simboluri americane ci a tuturor valorilor sale (drepturile enumerate mai sus) in cel mai american mod (scenaristic vorbind) a fost cu adevarat tinta.
Faptul ca cealalta parte se opune SUA prin aceleasi mijloace, vine sa dea un nou sens istoriei recente. Al-Jazeera International si filmul Valea Lupilor Irak vor sa spuna acest lucru. Valea Lupilor Irak, un film facut de catre turci, arata razboiul din cealalta parte.
Filmele sunt cu siguranta canal de comunicare. Politica si-a gasit loc si in Box-Office.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.