O nouă generaţia de sacrificiu sau un serviciu?
Rezultatele bacalaureatului 2011 au rupt ţara în două tabere. În cea a elevilor care nu au promovat examenele şi care acuză Ministerul Educaţiei de organizarea excesiv de dură şi subiecte prea dificile şi cea a ministerului în cauză, care spune că a pus degetul pe rană prin acest prim bacalaureat cu toleranţă zero. Spun că au împărţit ţara în două pentru că, pentru prima dată în ultimii 21 de ani, nici măcar jumătate dintre elevi nu a promovat bacalaureatul.
Mă aflu, din fericire, în afara oricărei tabere. Şi pot să le înţeleg pe amândouă măcar în parte. Pot să înţeleg Ministerul Educaţiei că încearcă să ofere o nouă perspectivă, un nou tip de de absolvent de liceu şi, aproape implicit, de student. Nimeni nu-şi doreşte să fie operat de un medic slab pregătit, să fie apărat de un avocat incapabil sau să treacă peste un pod şubred, făcut de un inginer submediocru. În fond, bacalaureatul este probabil ultima treapta care poate împiedica incompetenţa să obţină o diplomă într-o facultate privată.
Pot să înţeleg şi frustrarea elevilor care nu au promovat examenul. Nu atât pentru că rigorile acestui bacalaureat i-au privat de diplomă ci mai ales pentru faptul că alte generaţii de elevi slabi au promovat anterior, că toate iubitele de fotbalişti sunt abolvente de ştiinţe economice sau drept. Cam cum ar trebui să se simtă (păstrând proporţiile) cei care au picat examenele pentru permisul auto văzându-i pe cei care l-au luat pe şpagă la Piteşti sau aiurea.
Sunt aceşti copii o nouă generaţie de sacrificiu sau Ministerul Educaţiei a făcut un serviciu viitorului acestei ţări? Dacă în anii ce urmează viitoarele conduceri ale ministerelor îşi vor schimba (pentru a câtea oară?!) abordarea, sacrificul de astăzi se va dovedi inutil. Şi tare îmi e teamă de populismul politicienilor. Dacă nu, putem asista la un moment de răscruce al învăţământului.
Spuneam că pot empatiza până la un punct cu ambele părţi. Ce nu înţeleg în ruptul capului însă e cum un liceu poate să aibă o rată de promovabilitate zero? Cum au trecut prin şcoală absolvenţii aceia dacă niciun elev nu a fost capabil să obţină 5 note de 6 pentru a promova examenele? O asemenea dezonoare ar trebui să se lase nu doar cu desfiinţarea sau reprofilarea liceelor în şcoli profesionale ci şi cu destituirea profesorilor. Fiindcă, undeva în trecut, mulţi dintre aceştia probabil au copiat la bacalaureat pentru a ajunge profesorii de astăzi. Pentru a ne face azi un deserviciu.