Au crescut preturile la dragoste
Barbatii sunt niste porci, spun aproape invariabil femeile. Cu toate acestea ii iubesc. Si daca ii iubesc tocmai pentru ca sunt porci? Daca aceasta expresia reprezinta o parafraza dupa o mai veche „iubim porcii”?! Fiindca trebuie, dincolo de traditie si obisnuinta (la fel ca in dragostea umana), sa existe o explicatie a atasamentului femeilor (in mod special) fata de animale, mai ales fata de porcul din curte.
Imi amintesc ca bunica avea o scroafa bolnava care nu putea sa stea in picioare, ca a tratat-o aproape doua luni pana cand, minune, scroafa s-a ridicat. Dupa ce a taiat-o a dat toata carnea de pomana. Ofranda sau credinta ca antibioticele au afectat calitatea carnii? Nu stiu. Insa, cand am intrebat-o de ce s-a mai chinuit atata cu un porc la ale carui foloase a renuntat dezinteresant, mi-a raspuns ca „e pacat sa-ti moara porcul in curte”. Poate era chiar asa. Sau era doar o dragoste nemarturisita.
Probabil nicaieri in Romania dragostea fata de animale nu e mai mare decat in Ardeal. Exista si o explicatie antropologica pentru asta. In interiorul arcului carpatic agricultura e restrictionata de clima la doar cateva tipuri de culturi. Putine cereale si mult porumb, cartofi, napi, sfecla si alte radacinoase. Vrand nevrand ardelenii cultiva alimentatia favorita a porcului! Iar dragostea trece prin stomac. Si, dupa porc, stomacul trece prin momente grele.
Multi cred ca in februarie trebuie sa-ti arati dragostea fata de persoana iubita. Aiurea! In februarie trebuie sa-ti cumperi porcul pe care sa-l iubesti pana la Craciun.
Un reportaj difuzat dimineata pe Realitatea TV vorbeste despre cresterea pretului la porcul „in viu” in pietele din Bistrita Nasaud. „Cum sunt preturile”, intreaba reporterul. „S-au dublat de tri ori”, ii raspunde o potentiala cumparatoare. Nu faceti calcule. Femeia vroia sa spuna ca preturile au crescut de doua-trei ori. Asa sunt indragostitii, se fastacesc cu usurinta. Dar sunt sinceri. Reporter: Sunt scumpi porcii anul asta? Vanzatoarea: Nu sunt, doamna. Reporter: Pentru vanzatorii nu sunt. Dar pentru cumparatorii cum sunt? Aceeasi vanzatoare: Pentru ei sunt scumpi.
Dincolo de artificii, stirea ar fi trebuit sa sune asa: anul acesta dragostea e cu 30% mai scumpa. Iubiti cumpatat!