Plata pentru greselile altora. Acum si in rate
Ce poti sa faci daca n-ai bani, se intreaba romanul, si isi da singur raspunsul: datorii. Fiindca suntem saraci si vrem sa facem ceva si facem datorii. Atat de tare s-au identificat romanii cu indatorarea la banca incat, daca am fi sinceri, pentru a vedea seva de roman care zace in fiecare aspirant la cetatenia romana, ar trebui sa-i dam un test despre rate. Despre ce sa-i intrebi?
Istoria Romaniei? Lasa, ba, ca n-o stie nici dracu’, oricum ne-au mintit comunistii. Limba romana? Stii sa faci cateva deazacorduri, niste solecisme, ceva? Asta e, frate, inseamna ca ai destula romana cat sa apari la stirile de la ora cinci sau povestirile adevarate! Cunoasterea Constitutiei? Hai sa nu ne prostim ca p’asta nu o stie nici Curtea Constitutionala. Zi mai bine ce rate ai. Cum? N-ai rate? Nu stii de ofertele de la Flanco sau de noile credite ipotecare cu dobanda fixa in primul an?! A, ne pare rau, nu cred ca puteti deveni cetatean roman.
Ratele sunt noul stat la coada. Noua dependenta nationala. Sunt atat de ahtiati romanii dupa rate incat dupa ce a platit de trei ori pretul unui frigider si a achitat integral creditul romanul devine nelinistit, transpiratii reci il incearca, se uita cu invidie la vecinul care merge sa-si plateasca rata, se simte izolat, abandonat de societate, il incearca angoase existentiale. Cum sa nu se simta ca un ratat?! Si atunci isi face curaj si intra in primul Domo care-i iese in cale si isi cumpara un uscator de par. Stii ca e fericit dupa gestul de eliberare care ii transpare pe fata in timp ce-si sterge fericit chelia transpirata.
Ma gandeam ca romanii o sa cedeze in fata impovararii bancare. Vezi de treaba! Trage romanul ca un catar pentru prosperitatea bancii si, intr-o infima masura, a sa. Ai zice ca o sa fie nemultumit cand in al doilea an de credit ipotecar ii creste valoarea ratei cu 20% pe luna, pe motiv ca asta e rata reala calculata la DAE si in primul an era doar o oferta promotionala. Injura el de cateva ori dar plateste. Pai, cum sa nu platasca, ca doar e rata lui! E prost sa i-o ia altul?!
Nu, indatoratii nu cedeaza. Si aceasta docilitate scoate din minti si cele mai lucide minti ale sistemului bancar. Un tanar de 30 de ani din Franta produce un prejudiu de 4,9 miliarde de Euro bancii Societe Generale. Un director de banca de la Bancpost Bucuresti toaca 100.000 de Euro la jocuri de noroc si se arunca de la etajul opt. O angajata a BRD Craiova transfera fraudulos 2,2 milioane de Euro in conturile unor barbati.
Bancile, lipsite de riscuri din exterior, atata timp cat oamenii isi platesc creditele, isi arata slabiciunile din interior. Iar romanii nu vad cu ochi buni aceasta situatie. Daca ar putea, le-ar da palme nepricopsitilor care fac astfel de gesturi si le pun in pericol bancile.
Pentru numele lui Dumnezeu, oameni buni, tineti-va firea! Nu ne faceti probleme. Noua si bancii. Ce Dumnezeu, doar avem rate de platit!