In politica, ca in viata, totul e frumos pana se ajunge la bani. Prietenia tacita dintre PSD si PNL, care a avut ca scop mentinerea liberalilor la guvernare, pare a intra in impas cand e vorba de bani. Cu bugetul in mana si prietenia PSD-stilor in ceafa liberalii simt ce inseamna sa ai prin preajma, in an electoral, un partid darnic.
Dupa ce a marit pensiile, fara sa aiba surse concrete de finantare, Guvernul a fost inghesuit astazi la Senat de PSD, PRM si PC. Senatorii au aprobat reducerea TVA-ului la alimente de baza la 5% in ciuda opozitiei liberalilor aflati la putere. Oricat de bune ar fi masurile ele trebuiesc si realizate. Iar pentru asta e nevoie de bani. Care nu prea mai sunt. Liberalii stiu, pesedistii cer, sindicatele urla. Ca asa e in an electoral. Ca la restaurant. Trebuie sa stii cand sa ceri. Mai ales cand platesc altii.
Avem o tara. Si doi gradinari. Care au inceput sa se sape.
Ati citit Masurarea lumii scrisa de Daniel Kehlmann? Nu? Inca nu e prea tarziu. E o lectura placuta, inteligenta, scrisa cu un umor care poate contrasta cu rigoare germana a autorului, ce razbate din documentarea subiectului. Nu numai ca cititi o carte buna dar intelegeti mai usor cat de importanta si de complicata e masurarea lumii.
Pentru a verifica cat de importanta e masurarea pamantului va invit sa va amintiti, din cunostintele de la scoala, suprafata Romaniei. Hai ca nu va vede nimeni ca va uitati pe wikipedia. In fond nu e un concurs. Deci? V-a dat 237.500 km. Wikipedia da 238.392 km²(?). Ok. Ceva de genul asta am invatat si eu la scoala. Dar s-ar putea sa avem o surpriza. Un oficial din interiorul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate ma asigura ca in curand vom afla adevarata suprafata a Romaniei rezultata din masurarea fizica a ei.
Desele reorganizari teritoriale, pierderea unor provincii si/sau recastigarea altora a facut ca suprafata Romaniei sa fie totalizata din calcule nu din masuratori. La toate astea s-au adaugat rotunjirile comuniste. Nu era destul sa avem productii record la hectar, trebuia sa avem si multe hectare. Asa se face ca am invatat o suprafata mincinoasa a Romaniei care , in realitate, se va dovedi a fi mai mica.
In lungul proces de demitizare a Romaniei si romanilor trebuia probabil sa trecem si prin asta. Suntem mai putini decat credeam, pe o suprafata mai mica, poate nu chiar atat de destepti si curajosi, cu un sistem de invatamant nu doar prost ci si dezinformat, cu unul sanitar care nu ne poate tine in viata.
Ce ne-a mai ramas? Marea si Carpatii. Oare?! De la acelasi oficial al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate am aflat ca nici Carpatii nu se ridica la inaltimea cunostintelor noastre de la scoala. De ce? Auziti enormitate: fiindca au fost masurati cum se cuvine de la nivelul marii dar nu de la cea Neagra. Cum de la care. De la Marea Baltica!