Diplomatia salamului
„Cazul decesului lui Claudiu Crulic, tânarul care a murit într-o închisoare din Polonia dupa ce intrase în greva foamei, este unul excepţional şi dramatic. Indiferent dacă el mai avusese confruntari cu justiţia, nu ne poate fi indiferent felul în care el a fost tratat de justiţia din Polonia şi nici de Consulatul României din această ţară”, a declarat ministrul de Externe Adrian Cioroianu, ieri, la conferinţa de presă comună pe care a susţinut-o împreună cu ambasadorul polonez.
La câteva minute după respectiva conferinţă – în fapt o declaraţie de presă – Bogdan Chiriac, specialist în politică externă, a intervenit în direct, prin telefon, la Realitatea TV. Domnia sa a remarcat faptul că declaraţia ministrului de externe este foarte întârziată – deoarece decesul avusese loc în 18 martie şi conferinţa de presă de abia ieri- că autorităţile române nu au reacţionat în apărarea intereselor cetăţeanului lor şi a dat exemple despre cum îşi apără alte state cetăţenii (SUA în cazul „ucigaşului lui Teo Peter” şi UK în cazul „ucigaşului lui Cătălin Nemescu”).
În principiu sunt de acord cu toate afirmaţiile domnului Chiriac. Mai puţin cu ultima comparaţie care este forţată. A compara diplomaţia americană şi cea britanică cu cea românească e echivalentul celebrei analogii dintre mere şi pere. Din păcate.De asemenea nu l-aş „inculpa” direct pe ministrul de Externe pentru moartea tânărului Crulic. Dacă i-aş reproşa ceva ministrul Cioroianu ar fi faptul că nu a iniţiat o reformă majoră a diplomaţiei româneşti. Dar pentru asta e nevoie de mai mult de un om. E nevoie de voinţă politică. De bani.
Claudiu Crulic e victima sistemului diplomatic românesc, ineficient până la ucidere din culpă. O politică externă care o reflectă pe cea internă. Un personal diplomatic în bună măsură „selectat” pe criterii politice, neacoperite şi de unele profesionale, încărcat la fiecare schimbare de regim politic „cu ai noştri” care trebuie răsplătiţi cu un post. Cunosc personal câteva cazuri de astfel de „avansări”, care au „sporit” eficienţa diplomaţiei româneşti.Un personal diplomatic de multe ori neprofesionist, dezinteresat şi demotivat.
Diplomaţii români se simt în ţările în care muncesc la fel ca şi românii plecaţi în vacanţă. Bogaţi în ţările sărace şi inferiori în ţările dezvoltate. În anii 90 transportul diplomatic – valiza legată cu lanţ de mâna – nu transporta secrete de stat ci salam pentru personalul Ambasadei României din Tokyo care nu îşi primise salariul de câteva luni. În 1992, la summitul NATO de la Praga, Ambasada României a încropit din sărăcia ei pentru jurnaliştii invitaţi sandwichuri cu salam de Sibiu.
Ne-am obişnuit, de la criticile preşedintelui Băsescu la adresa competenţei lui A. Cioroianu în calitate de ministru de Externe, să-i vânăm de fiecare dată greşelile acestuia. Indiscutabil, Adrian Cioroianu a făcut câteva gafe nedemne de un ministru de Externe. Dar nu e singurul. Iliescu s-a agăţat de braţul prinţesei Japoniei, Băsescu a confundat coaliţia militară din Irak cu NATO. Şi aşa mai departe.Însă nu Cioroianu este cel care poartă vina pentru decesul lui Crulic. Ci fiecare politician în parte care a acceptat, măcar în calitate de complice, perpetuarea diplomaţiei salamului.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.
Nu pot sa fiu de acord in totalitate cu tine mai ales in ceea ce priveste situatia diplomatiei romane. In primul rand reprezentantii nostrii conduc o adevarata afacere acoperita de de servicii „pentru cetatenii romani din afara”
Daca vrei sa deschidem un consulat il facem in cateva saptamani. Asa ca pot sa spun si sa sustin ca diplomatia noastra este o afacere de partid aflat la putere. Cetateanul roman aflat in strainatate nu este ajutat decat in declaratii de presa scrise de jurnalisti aserviti sistemului. In rest este bine sa nu ai nevoie de sprijinul autoritatilor Romane.
Primii vinovati in cazul acestui baiat sunt reprezentantii diplomatiei Romane.